Elérhetőség: +36 70 639 7245

Aromás kémia

Az első pillantásra az illóolajok és az aromaterápia csak az illatok és a hangulat szempontjából tűnhetnek érdekesnek, valójában azonban a szerves kémia megismerésére adnak kiváló lehetőséget. A kémia és az aromaterápia a történelem során kéz a kézben jártak és a tudomány fejlődésével egyre szorosabb közöttük a kapcsolat. A növényi illékony anyagok kivonására és tanulmányozására irányuló törekvések részben a kémia fejlődéséhez, valamint a desztillációs berendezések fejlesztéséhez és a szerves vegyületek első struktúráinak feltérképezéséhez vezettek.

Az aromás kémia fontos mindazok számára, akik illóolajokkal dolgoznak.

A kémia szerepe az aromaterápiában

Illóolaj kivonás

Illóolajok és aromavizek összetételének meghatározása

Miért olyan fontos?

#1 Illóolaj aroma és kémia

Az illóolaj aromáját alkotó profilja alkotja. Az aromaterapeutáknak meg kell érteniük az illóolajban található vegyületek típusai és az illóolaj aromája közötti korrelációt, az aroma gyors eltávozását és az aroma időbeli változását is (pl. A felső, a középső és a bázis olaj jegyzetek).

Ez az információ egy egyszerű illóolaj használatára vonatkozik, még inkább az illóolajok kombinációjának létrehozásakor és egy bizonyos aroma elérésének (vagy elkerülésének) során.

#2 Illóolajok terápiás hatása és kémia

Az illóolaj terápiás hatásait összetevői határozzák meg (illóolaj kémiai profilja). A kutatások kimutatták, hogy az egyes illóolaj összetevők önmagukban terápiás hatásúak, de azt is kimutatták, hogy a teljes illóolaj egyetlen “hatóanyagként” ,  ún. szinergista terápiás hatással működik.

Az illóolajok kombinációi  (illóolaj keverékek) szintén additív és szinergikus terápiás hatásokat hoznak létre.

Az Aromaterapeuta számára, annak érdekében, hogy hatékonyan kiválasszthassa a megfelelő illóolajat vagy illóolaj kombináció egy adott helyzetre, meg kell ismernie az alkalmazott illóolajok kémiai összetvevőit és az ezekhez kapcsolódó terápiás hatások alapján szükséges választania figyelembe véve a holisztikus szemléletet.

#3 Illóolajok biztonságos alkalmazása és kémia

Az illóolaj biztonságának teljes képét az azt alkotó profilja alapján teljességében kell figyelembe venni. Bizonyos illóolaj összetevők irritálóbbak, érzékenyítőbbek, fényérzékenységet okozóak, esetleg mérgezőek. Az összetevőkhöz ellenjavallatok társulhatnak vagy potenciális gyógyszerkölcsönhatásokkal is rendelkeznek. Ezzel szemben néhány illóolajösszetevő nem irritáló, nem érzékenyítő, nem toxikus, és kevés vagy semmilyen ellenjavallatot nem tartalmaz.

Az aromaterapeuta számára, hogy hatékonyan  betartsák az illóolaj használatára vonatkozó biztonsági irányelveket, meg kell ismerniük azokat a kémiai összetevőket, amelyek az illóolajokban találhatóak a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságokkal együttesen.

Close Menu
×
×

Cart