Aromaterápia

Az aromaterápia meghatározása a tudomány fejlődésénak és a tapasztaltok bővülésének köszönhetően folyamatosan változik, fejlődik. Az aromaterápiás alkalmazási lehetőségek magukba foglalják az aromás növényekből természetes (kémiai anyagok nélküli) eljárással kivont illóolajok és aromavizek széleskörű alkalmazását.

Az illatok az embert egész életén át, minden élethelyzetben és szerepben keresztül kísérik. Az aromás anyagok hatása érzelmeinkre, hangulatainkra, gondolatainkra megkérdőjelezhetetlen. Megfelelő alkalmazásuk szaktudást és ismeretet igényel.

NAHA meghatározása az aromaterápia kapcsán:

 “Az aromaterápia, (amelyet más néven illóolaj terápiának is neveznek) , a növényekből természetes módon kivont aromás anyagok művészi és tudományos alkalmazásása a a test, az elme és a szellem egyensúlyának harmonizálása és elősegítése érdekében. Az aromaterápia célja, hogy egyesítse a fiziológiai, pszichológiai és spirituális folyamatokat, valamint, hogy fokozza az egyén veleszületett gyógyulási folyamatát.

Rene-Maurice Gattefosse francia parfümőr és vegyész volt, aki 1937-ben kiadott könyvében használja először  az “aromatherapie” kifejezést. A Gattefosse Aromaterápiája című könyve korai klinikai megállapításokat tartalmaz, az esszenciális olajok számos betegségre történő alkalmazása kapcsán.

Fontosnak, hogy megértsük,  Gattefosse szándéka a szó létrehozása kapcsán az volt, hogy megkülönböztesse az illóolajok gyógyászati alkalmazását az illatszerként történő alkalmazásától.

Így értelmezhetjük az “aromaterápia” szó jelentését az aromás anyagok (illóolajok) gyógyászati alkalmazására vagy gyógyászati felhasználására, holisztikus gyógyításra. 

Ahogyan az aromaterápia alkalmzásának gyakorlatat az évek során fejlődött, értelmezése egyre inkább holisztikusabb megközelítést kap, amely magában foglalja az egész testet, az elmét és a szellemet.

"Az aromaterápia ... az illóolajok képzettésgen alapuló és ellenőrzött használata a fizikai és érzelmi egészséghez és jóléthez."
"Az aromaterápia egy gondos, gyakorlati terápia, melynek célja a relaxáció, az energia növelése, a stressz hatásainak csökkentése és az elveszett egyensúly visszaállítása az elme, a test és a lélek számára."
"Aromaterápia: az illóolajok ellenőrzött felhasználása a fizikai, pszichológiai és szellemi jólét fenntartására és elősegítésére."
"Az aromaterápiát úgy definiálhatjuk, mint a művészet és a tudomány, hogy természetes módon extrahált aromás esszenciákat alkalmazzunk a növényekből a test, az elme és a szellem egyensúlyának harmonizálása és elősegítése érdekében. Ez egy olyan művészet és tudomány, amely az egyén aromás kivonatokra adott válaszának élettani, pszichológiai és spirituális birodalmát kutatja, valamint megfigyeli és fokozza az egyének veleszületett gyógyulási folyamatát. Holisztikus gyakorlatként az Aromaterápia egyaránt megelőző megközelítés, valamint egy aktív módszer a betegség akut és krónikus szakaszaiban történő alkalmazására. Ez egy természetes, nem invazív mód, melynek célja, hogy az egész emberre ne csak a tünetet vagy betegséget érintse, és segítse a test természetes egyensúlyi, szabályozási, gyógyítási és fenntartási képességét az illóolajok helyes használata révén."

Forrás: naha.org

Close Menu
×
×

Cart