Aromás kémia

Az első pillantásra az illóolajok és az aromaterápia csak az illatokról és a hangulat szólnak, valójában azonban a szerves kémia egyik egyedülálló területének megismerésére ad kiváló lehetőséget. A kémia és az aromaterápia a történelem során kéz a kézben jártak és a tudomány fejlődésével egyre szorosabb közöttük a kapcsolat. A növényi illékony anyagok kivonására és tanulmányozására irányuló törekvések részben a kémia fejlődéséhez, valamint a desztillációs berendezések fejlesztéséhez és a szerves vegyületek struktúráinak feltérképezéséhez vezettek.

Az aromás kémia fontos mindazok számára, akik illóolajokkal dolgoznak.

A kémia szerepe az aromaterápiában

Illóolaj kivonás

Illóolajok és aromavizek összetételének meghatározása

Illóolajok és aromavizek megfelelő és biztonságos alkalmazása

Miért olyan fontos?

Három fontos szempontot kell figyelembe venni, amikor illóolajat választ az aromaterápiával foglalkozó szakember:

#1 Illóolaj aroma és kémia

Az illóolaj aromáját a benne lévő vegyületeknek köszönheti. Az aromaterapeutáknak ismerniük kell  az illóolajban található vegyületek és az illóolaj aromája közötti kapcsolatot pl. mely vegyületek illannak el leghamarabb, azok milyen terápiás hatással bírnak, stb.(pl fejjegy, szívjegy, bázisjegy). MIndezek ismerete nem csak 1-1 olaj kiválasztásánál fontos, hanem egy több olajból álló szinergia esetén még fontosabb.

Fontos figyelembe venni az illatok egyénre gyakorolt pszichés hatását is.

#2 Illóolajok terápiás hatása és kémia

Az illóolaj terápiás hatásait összetevői határozzák meg (illóolaj kémiai profilja). A kutatások kimutatták, hogy az egyes illóolaj összetevők önmagukban terápiás hatásúak, de azt is kimutatták, hogy a teljes illóolaj egyetlen “hatóanyagként”,  ún. szinergista terápiás hatással működik.  Az illóolajok kombinációi  (illóolaj keverékek) szintén additív és szinergikus terápiás hatásokat hoznak létre.

Az aromaterápiával foglalkozó szakembernek meg kell ismernie az alkalmazott illóolajok kémiai összetvevőit és az ezekhez kapcsolódó terápiás hatások alapján szükséges választania figyelembe véve a holisztikus szemléletet.

#3 Illóolajok biztonságos alkalmazása és kémia

Az illóolaj biztonságos használatához ismerünk kell kémiai felépítésüket. Bizonyos illóolaj összetevők irritálóbbak, érzékenyítőbbek, fényérzékenységet okozóak, esetleg mérgezőek lehetnek. Az összetevőkhöz ellenjavallatok társulhatnak vagy potenciális gyógyszerkölcsönhatásokkal is rendelkeznek. Ezek naprakész ismerete rendkívül fontos a megfelelő illóolaj kiválasztásához, illóolaj-keverék elkészítéséhez.

Close Menu
×
×

Cart