Aromamedicina

Az aromaterápia több, mint a növényi illatok kellemes környezetet teremtő hatása. Jane Buckle, RN, Ph.D., (nővér, klinikai aromaterapeuta) szerint, az aromaterápiának négy fő típusa van:

  • klinikai, 
  • stresszkezelés, 
  • szépségterápia és 
  • légtér illatosítás.

A legtöbb laikus számára az illóolajok legtöbbször csak kellemes illatot jelentenek, és nem feltételnül ismerik az aromás anyagok klinikai, stresszkezelési hatását. 

“A klinikai aromaterápia az illóolajok kontrollált alkalmazása mérhető, és meghatározott eredmények elérése érdekében, melyek fizikai vagy pszichológiai szinten jelennek meg. Az illóolaj kiválasztása gyakran az illóolaj kémiai összetételén alapul, mivel a kémia összetétel jelzi az illóolaj terápiás hatását, felhasználhatóságának területét. A klinikai aromaterápia az illóolaj választásánál azonban figyelembe veszi a páciens által kedvelt és nem kedvelt illatokat is.

Az aromás növények az  illóolajokat mikroszkopikus szekréciós szerkezetekben tárolják melyek desztillációval vagy expresszióval nyernek ki leggyakrabban. Az illóolajok bonyolult vegyületek, amelyek akár 100 különböző kémiai komponenst is tartalmaznak. Minden illóolaj többféle tulajdonsággal rendelkezik, pl. gyulladáscsökkentő, nyugtató vagy stimuláló, vírusellenes, antibakteriális, gombaellenes, görcsoldó, enyhén fájdalomcsillapító stb. 

A klinikai aromaterápia egyszerre  tudomány és a művészet. A klinikai aromaterápia fontos szerepet játszik az egészségügyben (jelenleg jellemzően az USA-ban, Angliában).”

forrás: rjbuckle.com

Close Menu
×
×

Cart